Svi bi da prave kola u Indiji - jeftino je

Bez autora
May 12 2010

Francuski „Reno”, kao i druge gigantske autokompanije, kao što su „Nisan”, „Fijat” i „Ford”, planira da više nego udvostruči isporuku delova iz Indije, smanjujući tako troškove za oko 15 procenata i učvršćujući odnose sa snabdevačima na trećem najvećem azijskom tržištu automobila.Ukupan izvoz auto-delova iz Indije porastao je deset puta u poslednjih desetak godina i procenjen je na oko 3,8 milijardi evra u godini koja je okončana marta 2009, prema podacima Udruženja indijskih proizvođača delova za automobile.

Svi bi da prave kola u Indiji - jeftino jeFrancuski „Reno”, kao i druge gigantske autokompanije, kao što su „Nisan”, „Fijat” i „Ford”, planira da više nego udvostruči isporuku delova iz Indije, smanjujući tako troškove za oko 15 procenata i učvršćujući odnose sa snabdevačima na trećem najvećem azijskom tržištu automobila.

Ukupan izvoz auto-delova iz Indije porastao je deset puta u poslednjih desetak godina i procenjen je na oko 3,8 milijardi evra u godini koja je okončana marta 2009, prema podacima Udruženja indijskih proizvođača delova za automobile.

„Drugi po veličini francuski proizvođač kola će kupiti za oko 250 miliona evra (320 miliona dolara) indijskih komponenti za korišćenje u inostranstvu u 2013. godini, u poređenju sa 75 miliona evra ove godine”, izjavio je Sudhir Rao, šef proizvodnje „Renoove” filijale u Indiji. Prošle godoine „Reno” je kupio auto-delove u Indiji u vrednosti od oko deset miliona evra.

„Nisan”, „Fijat” i „Ford” takođe planiraju da koriste mnogo više auto-delova izrađenih u Indiji nego sada kako bi uštedeli na troškovima, koji su kako je Rao kazao za oko 15 procenata niži nego u drugim zemljama.

„Reno” se takođe priprema za izradu automobila u Indiji u vlastitom pogonu, nakon što je zatvoreno zajedničko preduzeće sa indijskom kompanijom „Mahindra” zbog pada prodaje. „Reno” će prebacivati delove izrađene u Indiji u Rumuniju, Tursku i Južnu Afriku, kaže Rao.

Kiminobu Tokujama, šef „Nisanove” indijske filijale rekao je u martu da će kompanija kupiti delove u Indiji 2012. godine, u vrednosti od 40 miliona evra.

„Reno” će u Indiji ponuditi sedan „fluensa” do sredine naredne godine, a do kraja 2013 „koleos” i još tri modela.

„Reno” koji je udružen sa japanskim „Nisanom”, planira da godišnje u Indiji proda 60.000 vozila do 2013. godine.

Kompanija će se nadmetati na tom tržištu sa „maruti-suzukijem”, koji sa 50 procenata učestvuje u ukupnoj prodaji vozila u Indiji. Na drugom mestu se nalazi „Hjundaji”, a na trećem „Folksvagen.”

Da bi podržao taj cilj „Reno” podiže fabriku u Ćeneju sa „Nisanom” i razvija vlastitu prodajnu mrežu. Do početka 2012. godine kompanija planira da podigne 30 prodajnih salona, uglavnom u sedam najvećih indijskih gradova, a kasnije po još 30 svake godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik